Beeldnummer: SKW001000077

Dorp Onze-Lieve-Vrouw-Waver met vergrote parochiekerk en een nieuw gemeentehuis

Beschrijving

Foto van de dorpskom met de Onze-Lieve-Vrouwkerk met nieuwe westertoren tussen 1911 en 1914 : de barokke "peperbus" op de viering van de kerk werd in september 1914 verwoest en daarna niet meer opgebouwd.

Rond 1900 was de parochiekerk van Onze-Lieve-Vrouw-Waver te klein geworden voor de dorpsgemeenschap van 3000 inwoners. Provinciaal architect Eduard Careels behield de historisch waardevolle delen en vergrootte de kerk tot een vierbeukige kruiskerk met een opvallende nieuwe westertoren. De bouwwerken vonden plaats tussen 1910 en 1912.
Het oude schoolgebouw met piepklein gemeentehuisje uit 1829-1830 stond deze vernieuwingen in de weg zodat dit werd afgebroken. Architect Careels liet in de plaats een nieuw, neogotisch gemeentehuis bouwen. Op deze manier gaf hij de dorpskern van Waver een geheel nieuw en erg geslaagd uitzicht.
Maar dan breekt de Eerste Wereldoorlog uit. Op 29 september werd de dorpskom van Onze-Lieve-Vrouw-Waver, door Duitse troepen ingenomen, beschoten vanaf de fortengordel rond Antwerpen. De pas herbouwde kerk brandde die nacht volledig uit, ook het nieuwe gemeentehuis en de pastorie geraakten zwaar beschadigd. Tussen 1921 en 1924 werd het geheel terug opgebouwd, ook onder leiding van Careels.
Na de fusie in 1977 van Onze-Lieve-Vrouw-Waver met Sint-Katelijne-Waver verhuizen de gemeentelijke diensten naar het gemeentehuis van Sint-Katelijne-Waver. In het “raadhuis” vinden nu allerlei culturele activiteiten en samenkomsten plaats.
De kerk (uitbreiding bescherming), raadhuis, pastorie, hekwerk, dorpspomp (1870) en het monument voor de gesneuvelden (1926) werden als monument beschermd in 2003 (Ministerieel Besluit van 3 november 2003).

Materiële omschrijving


Annotaties (0) Annotatie toevoegen

Nog geen annotaties, wees de eerste om een opmerking toe te voegen.