Heerlijkheid Mechelen

Info

Wat vind je in de Regionale Beeldbank?

In de Regionale Beeldbank kan je duizenden foto’s, prentbriefkaarten, pentekeningen, geografische kaarten, affiches, … bekijken van Mechelen en de omliggende regio. Het gaat grotendeels om oude beelden, die meestal veilig opgeborgen blijven in archiefkasten en albums. Maar je vindt er ook leuke foto’s van de recentere decennia. Telkens met een woordje uitleg over wat er te zien is, waar en wanneer het beeld gemaakt werd en andere nuttige gegevens.

De regio en de collecties

De focus ligt vooral op de gemeenten Mechelen, Bonheiden, Duffel, Sint-Katelijne-Waver en Zemst. Maar ook andere gemeenten en vroegere dorpen uit de regio vind je terug. De geografische kaarten tonen vaak een ruimere regio.

Onze beelden zijn afkomstig uit de collecties van stads- en gemeentearchieven, andere gemeentelijke diensten, verenigingen en privéverzamelaars. Het gaat nooit om hun volledige collectie, maar om een relevante selectie.

Niet gevonden wat je zoekt? Neem dan contact op met onze partner in de gemeente waarover je iets wil vinden.

De onderwerpen

Het bouwkundig patrimonium is goed vertegenwoordigd in de beeldbank, met tal van beschermde of niet-beschermde gebouwen, stads- en dorpsgezichten. Ook het dagelijks leven en bijzondere gebeurtenissen komen ruim in beeld. Denk maar aan historische stoeten, bezoeken van hoogwaardigheidsbekleders en natuurlijk de beide wereldoorlogen. Erg speciale verzamelingen komen soms als geheel in de beeldbank terecht. Een mooi voorbeeld daarvan is de Mechelse verzameling Schoeffer met 508 ingekleurde pentekeningen van bestaande en verdwenen historische gebouwen.

Nieuwe collecties, extra beelden en weetjes …

De Regionale Beeldbank groeit nog steeds aan. Bestaande en nieuwe partners zorgen de komende jaren voor een verdere uitbreiding van ons aanbod. Nieuwe thema’s en boeiende weetjes geven je een andere kijk op de beelden en verdiepen de aangeboden informatie. Wil je niets missen? Schrijf je dan in op onze nieuwsberichten: korte berichtjes die je maximaal vijf keer per jaar laten weten wat er beweegt op de beeldbank.

Ben je ook benieuwd naar andere beeldbanken? Bekijk dan zeker de nuttige links

Heb je een vraag over de beeldbank? Bekijk de rubriek veel gestelde vragen.