Beeldnummer: SME001021603

Zemstbaan, kasteel van Geerdegem, voorheen Hof van Grisar, 1973.

Beschrijving

Vandaag sterk vervallen kasteel, met neo-Lodewijk-XVI-uitzicht, uit de eerste helft van de 20ste eeuw.

Op de plaats van kasteel bevond zich in de 18de eeuw een hof van de jezuïeten. Vroeger hadden wel meerdere kloosterordes in Mechelen een dergelijk buitengoed om zich te voorzien van groenten, fruit en vlees. Bij de opheffing van de jezuïetenorde in 1773 sloeg de de centrale overheid de gebouwen aan. De gebouwen en hun inboedel werden openbaar verkocht. Geerdegem werd aangeduid als een cijnshoeve. Omwille van de zeer slechte staat werd pas na herstellingswerken, tussen 1776 en 1779, verkocht aan meester Van den Branden.

In 1880 trouwde een zekere Max Grisar met Catherine Wilhelmine Ida (°1859 - +1944 Mechelen). Zij was de dochter van Marie Josephine Aurelie De Beckere en Brusselaar Willem Ragheno (1820-1867), stichter van de bekende fabrieken Ragheno waar spoorwegmaterieel geproduceerd werd. Zij verwierven in ? het domein en bouwden omstreeks 1900(?) een buitenverblijf op de plaats van het voormalige hof van jezuïeten in een neoclassicistische stijl. De gracht met water werd daarbij behouden en een fundering van een oudere brug werd gebruikt voor een recentere brug in metaal. Maximilian (Max) Hugues Grisar, (°1854 Antwerpen - +1924 Thames Ditton (GB)) was mede-eigenaar van het bedrijf "G. & E. Grisar", vanaf 1881 "Grisar & Cie. Daarnaast was hij voorzitter van de Raad van Toezicht van de Raghenofabriek. Het domein werd sindsdien ook het Hof van Grisar genoemd.
Tijdens de Eerste Wereldoorlog, in 1914, vonden hier gevechten plaats tussen de Belgische en Duitse legers en in het zgn. Bos van Grisar zou zelfs ’n Duitser neergeschoten zijn. Na de oorlog ving Max Grisar weeskinderen op in het kasteel. Circa 1926 werd het domein aangekocht door de familie Donnes die een verpakkingsfabriek had op de Zandpoortvest. De familie Donnes woonde aanvankelijk zelf in het kasteel maar verkavelde iets later het domein, de portierswoning, het kasteel en de grond met tuinierswoning, waar nu de huizen van Van Boxmeer op staan. Zelf behielden ze het portiersgebouw en bouwden de toren waar hun zoon, de bekende beiaardier Jan Donnes, zijn beiaard kon bespelen. In 1932 verbouwde de nieuwe eigenaar Gaspard De Wit het kasteel. Het opschrift 1932 op de westgevel verwijst wellicht naar deze verbouwing.

Plaats

Deelgemeente

Straat

Vroegst mogelijke datering

1/1/1973
-

Laatst mogelijke datering

31/12/1973

Materiële omschrijving

Verzameling of archiefbestand

  • Verzameling Berlemont

Inventarisnummer

  • B155_66

Annotaties (0) Annotatie toevoegen

Nog geen annotaties, wees de eerste om een opmerking toe te voegen.